Subtiel mensenwerk van Alexandra Roozen en Christiane Conrad

Galerie Hein Elferink
4 stars ★★★★
Wim van der Beek, kunstcriticus bij o.a. Kunstbeeld
Meppeler Courant, 09.04.16

Recensie


Alexandra Roozen exposeert in Galerie Hein Elferink nieuwe tekeningen die samen de cycles ‘Currents’ vormen. Een deel van de potloodtekeningen is gemaakt met behulp van de boormachine. De effecten van de toegepaste werkwijze hebben alles te maken met de behoefte van de kunstenares aan het verbijzonderen van de werking van licht en donker. Verschijnselen als brekend licht blijven letterlijk gehuld in een mysterieuze sluier van potloodstreepjes die met ongenaakbare precisie op papier is gezet. In de tekeningen die Alexandra Roozen in Staphorst laat zien, beperkt zij zich tot zwart-wit. Alle aandacht is gefocust op fragiele lijnpatronen en een bijzondere structuur die het perfecte midden houdt tussen mechanisch en organisch. in recente werken zoomt de kunstenares in op het effect van middelpuntvliegende krachten.
De tekeningen van Alexandra Roozen stralen rust uit, maar tegelijkertijd maken ze een spanning voelbaar die het werk intrigerend maakt. Subtiele sensaties doen zich zowel voor in bewegingsdimensies als in perspectief. Onder het oppervlak van ogenschijnlijke rustige tekeningen gaat een zinderde wereld schuil. Minimale veranderingen en verschuivingen in vaste patronen leveren bijzondere dynamiek op. Die levendigheid wordt effectief gekanaliseerd en getemperd door de beperking van zwart, wit en grijs.

Related

Verbeke Foundation (BE)Een denkbeeld doet zich voor. By Alex de VriesDrawing seriesDrawing seriesTortucaGalerie Wilmsrecensie CurrentsStudio viewWTC Art FoundationAlexandra Roozen, CityscapesDrawing Centre DiepenheimDGRKK 2016De VishalOrder is half of lifeKölner Stadtanzeiger