Kooplust tegenover verstilling

Solo exhibition Tweening, IK-Island, studio Mondriaan Fund
Nico Out, art critic PZC, art-counseler Scoop
PZC, 23.11.2013

Nico-Out-PZC


Nico Out bezoekt de nieuwe tentoonstellingen op twee locaties die de voorpost van de hedendaagse kunst in Zeeland vormen: Ida Ekblad in de Vleeshal in Middelburg en Alexandra Roozen op het IK-Eiland bij Oost-Souburg.

[…] Wat een contrast met de serene stilte in de K van het IK-eiland! Daar hangen grote niet ingelijste tekenvellen aan de wand. Elk van hen is horizontaal in drieën verdeeld: het bovenste een derde deel is maagdelijk wit, de rest voorzien van een fijne structuur van tinten grijs. In elke tekening is dat vlak anders van toon en steeds is in het midden ervan een lichtere baan zichtbaar. De toonovergangen zijn buitengewoon subtiel, het beeld evenwichtig en de structuur ingetogen. Door het horizontale karakter van de compositie kun je de tekeningen zowel voorstellingsloos opvatten als associëren met landschappen. Ze suggereren ruimte én land en lucht. Het ritme van de potloodstreepjes die het beeld vormen doet mij denken aan gewoonlijk onzichtbare dansende deeltjes materie.
Het besef dat Alexandra Roozen deze tekeningen maakt met een boormachine waarin zij het boortje verving door een potlood, versterkt mijn bewondering voor dit werk. Dat zo’n verfijning met een robuuste machine kan worden bereikt! Maar de kern van dit werk zit hem lijkt me in de verbeelding van de onmerkbare overgang waarnaar de titel Tweening verwijst. In de tekeningen vervaagt de grens tussen representeren en zichzelf zijn, tussen het persoonlijke handschrift en de sporen van de machine, tussen licht en donker, land en lucht, materie en non-materie. Zo verwijst Roozen naar het onbegrensde dat zich voor even verdicht tot de vorm om daarna weer op te lossen in onbestemdheid. Haar werk is daarmee een metafoor voor de essentie van leven. De visie die eruit spreekt staat recht tegenover het beeld dat Ekblad toont. Samen vormen ze de polen waartussen kunst en leven zich beweegt. Ook in Zeeland.

Related

Pavilion WatouGreyGreyTweening seriesTweening seriesTweening seriesTweening seriesBetween seriesTweening seriesBetween seriesBetween seriesBetween seriesBetween seriesBetween seriesCatalogue Drawing Centre DiepenheimIK-Pavilion