Subtiel spel met illusie

Solo exhibition Amidst a Surface, Galerie Hein Elferink
Anne Berk
Het Financieele Dagblad, 10.12.2012

Financieel Dagblad


Alexandra Roozen zet de spelregels van de modern abstracte kunst naar haar hand. In haar verfijnde tekeningen en reliëfs speelt ze een geraffineerd spel met de illusie.

Is het schilderij een venster op de wereld? Of een ding, een plat vlak met kleuren erop? In de 20 ste eeuw zochten moderne kunstenaars naar de essentie van de schilderkunst, een zoektocht die uitmondde in de abstracte minimal art van de jaren zeventig. Het scheppen van een illusie was boerenbedrog. Schilderen was een handeling met verf op linnen. Tekenen het trekken van lijnen op papier of de muur. Zo rationeel mogelijk, volgens een bepaalde systematiek. Het persoonlijke handschrift van de kunstenaar werd uitgebannen, want die subjectiviteit was een obstakel voor de kijker, meende men. Zo liet Soll Lewitt zijn geometrische muurtekeningen door anderen uitvoeren. En Peter Struycken liet zijn composities door de computer bepalen. ´Ik streef naar eenvoud´, zegt Alexandra Roozen. Ook zij beperkt zich tot geometrische vormen in gradaties van zwart, wit en grijs, maar minimaal kun je ze niet noemen. Roozen laat de teugels vieren, doorbreekt haar zelfontworpen spelregels en laat haar potlood leiden door haar gevoel.
Ze werkt drie tot vier weken aan een tekening. Als een moderne monnik vult ze het papier van rand tot rand met potlood. In een wonderschone tekening uit 2011 werpt ze kleine rondjes en vierkantjes uit, als ankers in het vlak, maar door ze open te laten, of juist met potlood te arceren verliest de kijker als snel zijn houvast. Schakeringen van grijs doen zich voor als schaduwen, maar waar is de lichtbron? Roozen wekt de illusie van diepte en ontkent die weer, waardoor de tekening gaat zinderen en golven, als de breking van een wateroppervlak door de wind.

Related

Round AboutGalerie Hein ElferinkGarage RotterdamSidewinderAmassAlexandra Roozen, Studio Omstand, Round About SeriesDrawing FrontRescensie Financieel DagbladText Arjan JanssenRecensie VolkskrantRitmisch kijkgenotAll about Drawing, by Yasmijn JarramCatalogus Drawing Now