Kunst in Carnisselande – Het Elastisch Perspectief

Catalogus ‘Kunst in Carnisselande’.
Teksten: David Hamers, Jeroen Boomgaard, Peter Nijenhuis en Alex de Vries.
Kunstenaars: Gilles Frenken, Lilian Roosenboom, Jeroen Doorenweerd, Guido Geelen, Hieke Luik, Maarten de Reus, Romy Finke, Sjaak Langenberg, Ronald van Tienhoven, Marry Overtoom, Orgacom, Kamiel Verschure, Erik Buijs, Axel en Helena van der Kraan, Wim Geeven, Tilmann Eberwein, Arno van der Mark, Gijs Assmann, Jeroen Hoogstraten, Anne Karin ten Bosch, Anne Wenzel, Tanja Smeets, Alexandra Roozen, Next Architects.
Foto’s: Korrie Besems en Hans Wilschut.
Redactie: Albert Kliest en Joost van Hezewijk.
Isbn 978-90-77794-10-4.

Neon licht sculptuur Wire is onderdeel van het kunstenplan Carnisselande met 24 kunstwerken voor de gemeente Barendrecht door Het Elastisch Perspectief.


Alex de Vries, citaat p. 71 – Als de kunst iets voorstelt

[…] In Carnisselanden tref je niet de oude getrouwen aan: geen Auke de Vries, geen Peter Struycken, geen Karin Daan, geen Carel Visser, geen Klaas Gubbels, geen Piet Slegers en noem ze maar op. Hier is duidelijk gekozen voor een jongere generatie en vaak met een totaal andere achtergrond dan de gerenommeerde kunstenaars van de monumentale kunst in Nederland. Daarbij is Kliest en Van Hezewijk hoge kwaliteit altijd doorslaggevend gebleven in de keuzes die ze hebben gemaakt en dat deden ze als het kon op heel persoonlijke gronden, zoals bijvoorbeeld bij het werk van Alexandra Roozen. In dat werk komen hun persoonlijke voorkeuren pregnant samen. Roozen heeft een eigentijds licht sculptuur gemaakt die refereert aan een onderzoekende en vernieuwende manier van werken die wordt gerepresenteerd door de werkwijze van Eadweard Muybridge die middels fotografische technieken beweging van mens en dier voor het eerst analyseerde en tot verrassende, niet eerder waargenomen inzichten kwam. Alexandra Roozen heeft diens bevindingen vertaald in een uiterst simpel aandoend werk, Wire op de gevel van Sporthal Lagewei, dat de beweging van een startende hardloper op vrijwel abstracte wijze verbeeldt. Het is analytisch en poëtisch, technisch en concreet, lineair en ruimtelijk, metaforisch en ondubbelzinnig. Zoals de zes dimensies van Het Elastisch Perspectief meerdere benaderingswijzen van hetzelfde gebied mogelijk maken, zo is dit kunstwerk een uit tal van facetten bestaande uitwerking van een kunstzinnige verbeeldingskracht.

Related

Wire neonlightsWire neonlightsWire neonlights